Over ons

Leg een vergrootglas op het alledaagse en wat zie je dan? Het abnormale. Maria van Dongen bekijkt het allemaal vanuit net een ietsje ander perspectief. Met een kwinkslag zoekt ze in haar theater naar de broze grens tussen geluk en verdriet. Vanaf 2007 giet ze haar gedachten in liedjes en vertellingen. Het resultaat: Via Maria, een theaterband die vraagtekens blijft zetten achter de gedachten van hun publiek. Geïnspireerd door gekke ontmoetingen met bijzondere mensen, en door normale gesprekken met saaie mensen, rijst constant de vraag: Is dit om te lachen, of toch niet?

Nieuwsgierig? Schroom dan niet om ons te contacten, of  kom zien en hoorn bij  een optreden van ons in een theater, kroeg, festival of huiskamer.

De muzikanten.

Maria van Dongen (zang): een klein vrouwtje met een grote mond. . Staat in het dagelijks leven voor de klas.

Cleo de Vlugt (hoorn, tweede stem): ziet eruit als een topmodel, gedraagt zich als automonteur, kapster en theatermaakster.

Tim Dost (gitaar): De mooiboy van de band en de hipste ontwikkelingswerker van het land. Schrijft mee met de liedjes en woont in een poppenhuisje.

Michiel de Haan (basgitaar): Een klassieke woongroeper met een vrije geest. Zijn helblauwe ogen kijken met open blik de wereld in. Schrijft mee met de liedjes.

Niels Baloe (piano): Deze eigenzinnig überhippie heeft een kast van een huis en woont in een bus. Een lieverd die liever improviseert.

Stephan Slingerland (drums): De goede herder die orde in de chaos bewaart. Altijd vrolijk. Heeft wél een auto, heeft wél een koophuis en heeft wél een vrouw en kind.

Recensies.

(juryrapport Grote prijs van Leusden)
‘… De hele band is een origineel element. Wat Via Maria doet is ergbijzonder.
Over alles is nagedacht en toch is er ruimte voor improvisatie.
Ook erg tof om te zien dat de band in de finale weer veel had veranderd in hun
performance. Een zeer professionele, goed verzorgde en gebalanceerde band
met een duidelijke visie. De hoorn is fantastisch! Wat een mooie geluid en wat
een briljante aanvulling. Totaal verrast voor Via Maria. Misschien niet
makkelijk om commercieel weg te zetten maar op festivals als;
De Parade, Lowland, de Affaire, Oerol, Great Wide Open etc…
Ditzijn plekken waar Via Maria het publiek zou doen verbazen.’

(recensie halve finale Utrechtse Popprijs)
Op dezelfde lokatie speelt Via Maria. Dit is een band die uit hele andere koek gesneden is. Wat meteen opvalt is de presentatie: de gehele band is in lange doktersjassen gehuld, terwijl zangeres Maria van Dongen er gelikt zwartgekleed bij staat. Haar teksten zijn alle in het Nederlands en doen enigszins Spinviseriaans aan, en er valt zelfs iets te zeggen voor wijlen Tol Hansse. Zelf noemt de band hun muziek ‘kleinpop’, en heeft het geheel een theatrale benadering. Al met al doet het vrij lieflijk aan, maar toch laat de band een bijzondere indruk achter.